Alekszandra Marinyina

 


Alekszandra Marinyina írót a "krimi királynőjeként" emlegetik Oroszországban. 1979-ben végezte el a Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem jogi karát. Rendőri pályafutását 1980-ban kezdte hadnagyi rangban, 1998-ban  alezredesként  szerelt le. Munkássága során a visszaeső, erőszakos bűncselekmények elkövetőinek személyiségével foglalkozott, több mint 30 tudományos cikket írt. A Crime and Crime Prevention in Moscow című monográfiáját az ENSZ Interregionális Bűnügyi és Igazságügyi Kutatóintézete (UNICRI) jelentette meg. 

1995-ben Alekszandra Marinyinát kitüntették az orosz rendőrség munkájának bemutatásáért (A halál célja: halál és az Idegenbeli játszma című könyveiért). 1998-ban Marinyina könyvei fogytak a legnagyobb példányszámban Oroszországban, 2006-ban elnyerte Az évtized írója címet.

1998-ban Alekszandra Marinyina bekerült Oroszország 25 legbefolyásosabb embere közé. Az általa írt, hatalmas példányszámban megjelenő könyvek azonnal gazdára találnak, ami – a Культ личностей folyóirat szerint – azt jelenti, hogy Marinyina emberek millióinak gondolkodására van hatással. Könyveiben kiáll a demokrácia és a mérsékelt feminizmus mellett, bemutatja a hatalomban uralkodó korrupciót. 2005-ben Alekszandra Marinyina megkapta az Olympia állami kitüntetést mint olyan nő, akinek az irodalmi tevékenysége az orosz kultúra meghatározó részévé vált.

A népszerű krimik Kínától Dél-Amerikán át számos országban kaphatóak. Magyarországon a Detektív Kiadó jelentette meg  Marinyina könyveit.

A Könyves blogon megjelent cikkek: Alekszandra Marinyina, a krimi királynője Oroszországban és a Szörnyű tudományos kísérletek nyomába ered az új orosz krimi.


„Nem azzal a szándékkal kezdtem el könyveket írni, hogy évekre az irodalomban maradjak. Ez még csak eszembe sem jutott, és ez természetes, hiszen a krimi egy különleges műfaj, amely mindig és mindenki számára érdekes, de általában nem jár együtt egy életre szóló világhírnévvel. Egyszerűen csak be akartam mutatni azt, ami engem, és velem együtt még sok más embert érdekel. Szerettem volna mesélni a szeretetről és a gyűlöletről, a haragról és a bosszúról, szülők és gyermekek kapcsolatáról, a választás problémájáról, amellyel mindegyikünk szembesül. Az a tény, hogy könyveim – számomra is váratlanul – ilyen sok ember tetszését nyerték el, arról tanúskodik, hogy ezek a problémák nemcsak egyedül engem izgatnak, hanem történeteimmel emberek millióihoz is szólok.”

Alekszandra Marinyina